Feb 1, 2012

MAnners itu penting!

MANNERS..ape itu MANNERS? It is a correct way of acting atau dengan kata lain 'etiquette'.

NAk dijadikan cerita, pada petang ahad lepas ada installer dari Astro datang ke rumah untuk install decoder baru. Sebab yang lama ada problem with the signalling dish receiver. Apa2 sajalah. Dah malas nak layan karenah org2 Astro ni yang banyak prosedur yang tidak masuk akal. Hanya mementingkan keuntungan tanpa mengira kepuasa hati pelanggan. Kalau di ikutkan, memang nak banned terus Astro di rumah, but in a way to terminate it, we must to fullfill the one year contract. If not, they will charge you RM500 for breaking the contract. So nak tak nak kitorg pun sambung lah semula..

Ok lah pasal tu..yang nak cerita ni pasal that guy yang datang install tu. Masuk rumah orang dengan muka bengis macam perompak. Terus tanya mana? mana? Mana ape? ktorg tunjuk kat tv. Then dia trus keluar semula and masuk semula dengan kotak decoder baru. Lepas tu buka kotak dengan ganasnya sambil hentak2 kt lantai, trus dia keluar semula. My cik abang pun ikut sama, tengok sorg lg member dia tengah tukar receiver dish yang baru. Tak sampai 2 minit my cik abang masuk rumah semula sambil cakap " tak de manners langsung orang ni, muka masam mencuka, masuk rumah org pun lagak macam samseng. orang yg macam ni ke bekerja untuk serve the service?"


Kitorang pun senyap je tak cakap ape sepanjang dia buat kerja. Very rude and clumsy. Biaq pi la dia. PMS agaknya. Bawak van pun tergesa-gesa. Maybe masih ada byk rumah lg kena pergi untuk install astro. Lagi2 plak kena kerja di petang ahad yang sepatutnya sumer org duduk di rumah berehat2..
Itulah agaknya dia serabut semacam je..

Tapi agak2 la jugak..walau macam mana sekalipun, itu kerja kita, sumber rezeki nak bg makan anak bini..Manners tetap kena jaga. Sebab itulah yang mencerminkan diri kita walau kat mana kita berada. Tak perlu double standard. Sebab semua org pun sama..


"Change because you want to. Not because someone else wants you to."

1 comment: